Переклала Аліна Полівода

Протягом останніх кількох років базовий дохід — система, за якої громадяни отримують регулярні платежі, щоб покрити основні витрати на проживання — зачепила майже всі куточки світу.

Експерименти від Кенії до Нідерландів і до Каліфорнії досліджують, що відбувається, коли уряди та приватні організації дають людям гроші задарма. Чи працюють люди менше? Чи рятуються вони від бідності? Як багато з них сидять і нічого не роблять?

Ось провідні експерименти з базового доходу у 2017 році.

Кенія

У жовтні 2016 року благодійна організація GiveDirectly, найбільш відома своїми програмами переказу коштів, запустила пілотну версію проекту, який має стати найбільшим експериментом з базового доходу в історії.

Починаючи з найближчих місяців кожен із жителів 40 сіл отримуватиме приблизно 22,5 доларів на місяць протягом 12 років. Водночас 80 сіл отримуватимуть ту саму суму лише протягом двох років, ще 80 сіл отримають одноразову виплату, що дорівнює дворічній сумі, і остання група зі 100 сіл не отримає грошей.

Цей експеримент має зібрати найповніші дані про базовий дохід на сьогодні.

Фінляндія

У ході дворічного експерименту у Фінляндії, який розпочався з першого дня нового року, Kela — федеральне економічне агентство країни — даватиме двом тисячам безробітних громадян близько 600 доларів на місяць.

Мета двояка: визначити, як базовий дохід міг би стати основою нової структури соціального забезпечення, та побачити, чи зміниться рівень продуктивності людей, якщо вони отримуватимуть гарантовані виплати.

Окленд, Каліфорнія

Найбільший спонсор стартапів у Кремнієвій долині Y Combinator оголосив у середині 2016 року, що найближчим часом він почне видавати щомісячні стипендії від 1000 до 2000 доларів сотні сімей Окленда.

Цілком у дусі ідеї базового доходу ці сім’ї варіюються за соціально-економічним статусом і отримуватимуть гроші, навіть якщо вирішать покинути США.

Якщо пілотний проект буде успішним, наступним кроком стане п’ятирічний експеримент.

Сан-Франциско, Каліфорнія

23 січня Управління розширення фінансових можливостей у місті Сан-Франциско оголосило план запуску $5-мільйонного експерименту з базового доходу в цьому році.

Пілотний проект виплачуватиме сім’ям із маленькими дітьми щомісячні платежі від 1000 до 2000 доларів. Це дозволить з’ясувати, чи базовий дохід краще за інші форми підтримки допомагає батькам вирощувати щасливих та здорових дітей.

«Зосередження уваги на дітях дозволяє уникнути багатьох питань, які зазвичай виникають щодо базового доходу», таких як вживання алкоголю і наркотиків, — сказав директор УРФМ Сан-Франциско Шон Клайн під час форуму, на якому було оголошено про проект.

Утрехт, Нідерланди

Експеримент із базового доходу в Утрехті, що має розпочатися у найближчі місяці, триватиме протягом двох років та залучить 250 громадян Голландії.

Одержувачі базового доходу мають на сьогодні перебувати на державному забезпечені.  Кожен із них отримуватиме близько 1100 доларів на місяць.

У тестовому проекті братимуть участь шість груп, кожна з яких отримуватиме різні суми грошей відповідно до різних вимог. Одна група, наприклад, отримуватиме додаткові 161 доларів у кінці місяця, якщо виконуватиме волонтерську роботу. Інша отримуватиме гроші авансом, але буде змушена їх повернути, якщо не займатиметься волонтерською діяльністю.

Онтаріо, Канада

У 1970-х роках експеримент із базового доходу був проведений у канадській провінції Манітоба. Сорок років по тому уряд Онтаріо виявив зацікавленість у тому, щоб перейняти цей досвід і провести власне дослідження.

Уряд поки що не оприлюднив подробиці цього експерименту, який, швидше за все, почнеться навесні 2017 року, хоча відомо, що на його фінансування відкладено приблизно 19 млн. доларів.

Ontario Works, відділ працевлаштування в уряді Онтаріо, просить громадськість взяти участь у проекті за допомогою онлайн-опитування. Опитування містить пункти про заплановані суми платежів, умови та загальні питання про зацікавленість у базовому доході.

Індія

Уряд Індії ось-ось запустить новий експеримент із базового доходу, що розвиватиме два експерименти 2010 року, проведені у штаті Мадх’я-Прадеш. У цих перших спробах понад 6000 осіб отримували щомісячні платежі у розмірі приблизно 24 долари протягом 18 місяців.

У кінці січня Індія опублікувала своє останнє «Економічне дослідження» — щорічний документ, який подають на розгляд парламенту. Цей документ наводить вагомі аргументи на користь базового доходу як засобу подолання бідності.

Професор Гай Стендінг, співзасновник Basic Income Earth Network, висловив надію, що базовий дохід приживеться у другій за чисельністю населення країні світу.

Італія

Філіппо Ногарін, мер міста Ліворно з населенням 150 тис. осіб, почав виплачувати щомісячний дохід у розмірі 537 доларів ста жителям свого прибережного містечка. Цього року він розширює цю групу, додаючи ще сто осіб.

Пілотний проект буде невеликим за масштабом і триватиме всього шість місяців, але й інші італійські міста, такі як Рагуза та Неаполь, наслідують приклад цього мера і розглядають можливості ввести аналогічні проекти у своїх містах.

Ногарін заявив, що така система допомагає людям стати на ноги, не виходячи з припущення, ніби держава знає, що їм найбільше потрібно.

Уганда

З цього року некомерційна організація Eight почне роздавати щотижневий базовий дохід у розмірі 8,6 доларів (8 євро, як свідчить назва організації) 50 домогосподарствам в одному селі в області Форт-Портал в Уганді.

Експеримент триватиме два роки і стане темою документального фільму Village One, повідомляє Кейт МакФарленд із Basic Income Earth Network.

Джерело: Business Insider

Читайте також:

Опитування показало, що 72% населення Каталонії підтримують базовий дохід

Аргумент на користь базового доходу

Більшість жителів ЄС виступають за базовий дохід: опитування

Вільні гроші допомагають людям вибратися з бідності, і ця інвестиція виправдовує витрачені ресурси

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.