Центр урбаністичних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія» оголошує набір на Літню школу «Феміністичний урбанізм / урбаністичний фемінізм: принципи ґендерно-чутливого планування», що пройде 3-9 липня 2017 року.

Міська публіка (люди, що мешкають у місті) не є однорідною. Про це свідчить величезний спектр інтересів мешканців та способи їхнього сприйняття й перебування у просторах міста, що обумовлено різноманіттям віку, способів життя, повсякденних практик мешканців чи їхнього локального оточення.

Розробити комплексну планувальну стратегію, тобто спробувати врахувати це розмаїття при плануванні міста і його територій, що б забезпечувало сталий розвиток, означає, по-перше, виявити та ідентифікувати те, що становить базові цінності, ресурси та потреби різних груп населення, а по-друге – знайти способи втілити все це у планувальні розробки. Ґендерно-чутливий підхід до планування просторів міста якраз і базується на врахуванні таких потреб, створенні рівних можливостей, а не якоїсь абстрактної «рівності», що врешті виявляється зрівнялівкою, а також – у врахуванні специфіки груп (вікових, культурних, соціальних, локальних тощо) та специфіки конкретного місця. Метою такого підходу є забезпечення сталого розвитку міста і його територій: задоволення потреб і прав на простір для різних груп людей, створення такого дружнього і відкритого середовища, яке б оперативно реагувало на ці вимоги та, за потреби, легко змінювалось, перепрофільовувалось чи пристосовувалось до нових умов та функцій.

Однак, хоч як прикро це констатувати, просторова реальність наших міст далека і від постановки, і від реалізації таких завдань. Це рівно стосується як муніципальних органів, відповідальних за розробку планувальних стратегій, так і архітектурних шкіл. А питання давно вже на часі.

Саме тому Центр Урбаністичних Студій НаУКМА разом зі своїми партнерами – Національним університетом «Києво-Могилянська академія», Представництвом Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні, Українським Фулбрайтівським колом – організовує Літню школу «Феміністичний урбанізм / Урбаністичний фемінізм», де учасники та учасниці матимуть можливість ознайомитись із базовими принципами ґендерно-чутливих підходів до планування міста і його територій.

Літня школа складається з семиденної програми, що включає лекції, семінарські заняття, польові дослідження та виконання групових проектів. В центрі уваги – принципи ґендерно-чутливого планування міста та їхній вплив на формування сталого урбаністичного розвитку.

Цей проект має на меті, з одного боку, сприяння інституційним змінам, а саме – поширенню ґендерно-орієнтованого підходу до містопланування, а з другого, демонстрацію потенціалу та важливості ґендерно-чутливого підходу до планування та сталого розвитку міст. Крім того, Літня школа – крок до запровадження курсів з ґендерно-орієнтованого містопланування для студентів/студенток, архітекторів/архітекторок, дослідників/дослідниць, муніципальних службовців та планувальників

Лектор(к)и / тренер(к)и Літньої школи:

Ешлі Бігем, архітекторка, Архітектурний коледж Таубман, Мічиганський університет, США

Роман Цибрівський, Ph.D., географ, університет Темпл, Філадельфія, США

Тамара Марценюк, Ph.D., соціологиня, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Маріон Робертс, Ph.D., архітекторка та урбаністка, Вестмінстерський університет, Лондон, Великобританія

Світлана Шліпченко, Ph.D., урбаністка, керівниця наукових програм Центру урбаністичних студій, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Запрошені лекторки:

Віра Агеєва, Ph.D., літературознавиця, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Ганна Бондар, архітекторка, заступниця директора Департамент містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації

Оксана Кісь, Ph.D., етнологиня, Інститут етнології НАНУ, Львів

До участі у школі запрошуються студенток і студентів (не нижче другого року магістратури), а також фахівців і фахівчинь у галузях архітектури, соціології, географії, економіки, екології, містопланування, урбаністики, представників та представниць місцевих адміністрацій, зокрема, департаментів архітектури та містобудування, а також усіх, хто цікавиться сучасними тенденціями розвитку і планування міст.

Вимоги до учасників/учасниць: освіта – не нижче другого року магістратури, вільне володіння українською та англійською мовами. До участі у конкурсі запрошуються мешканці Києва та регіонів України.

Учасники та учасниці Літньої школи відбираються на конкурсній основі шляхом оцінки аплікаційних документів членами журі. Для участі у конкурсі потрібно надіслати на адресу cus.kma@gmail.com резюме (CV) та мотиваційний лист, на підставі яких комісія обиратиме 20 учасників та учасниць.

Кінцевий термін подання документів – 20 квітня 2017р., 18.00.

Про результати відбору буде повідомлено до 10 травня 2017 електронною поштою.

Витрати, пов’язані з проїздом, проживанням та харчуванням учасників та учасниць Літньої школи організатори беруть на себе.

З усіх запитань щодо Літньої школи звертайтеся за адресою cus.kma@gmail.com, або за телефоном 097-438-78-01, або ж через сторінку Центру урбаністичних студій у Facebook.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.