20 травня відбудеться перша акція з серії подій у рамках Маршу Свободи. Головними вимогами маршу будуть декриміналізація дрібних правопорушень у сфері обігу наркотичних речовин, легалізація лікування медичним канабісом та препаратами на його основі і початок наукових досліджень канабісу. Цьогорічний марш стане першим після 3-річної перерви. До того подібні акції проходили щороку з 2005 по 2013 рік.

Своєю метою учасники маршу проголосили реалізацію Стратегії державної політики щодо наркотиків до 2020 року. Зокрема, йдеться про декриміналізацію ст. 309 ч.1 Кримінального кодексу України, збільшення до об’єктивно виправданої порогової кількості канабісу, що встановлює кримінальну відповідальність за зберігання незначних кількостей без мети збуту. Кримінальне переслідування дрібних правопорушень пропонується замінити адміністративним штрафом.

Адже саме незначні правопорушення, пов’язані зі зберіганням незначної кількості канабісу з метою особистого вживання, становлять найбільший відсоток від усіх «наркозлочинів» За даними Вищої судової адміністрації, всього за збут на наркотиків у 2016 році було засуджено 721 особу, в той час як за зберігання без мети збуту — 6997 осіб. Серед них 5067 засуджено за статтею 309 ч.1 (зберігання невеликих кількостей). А загальна кількість злочинів, скоєних за ст. 309, становить 74% від усіх зареєстрованих злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків.

Без декриміналізації незначних правопорушень реформа поліції матиме частковий і нестійкий ефект, під прапором «боротьби з наркотиками» і далі процвітатиме окозамилювання, популізм та маніпуляція статистикою, вважають організатори Маршу Свободи.

Перша акція розпочнеться 20 травня о 14:00, під будинком Кабінету Міністрів України. А заключний Марш Свободи пройде у Києві 16 вересня цього року.

Сторінка маршу у «Фейсбуці»

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.