Вчора, 15 червня, на території Києво-Могилянської академії відбулася масова акція проти насильства та сексизму в університеті. Провести акцію вдалося лише з другої спроби, адже за день до того її зірвали кілька десятків ультраправих, яких запросив незадоволений викладач. Але такі дії мали зворотній ефект: на другий мітинг зібралися близько сотні студентів, студенток, викладачів та випускників Могилянки, а представники адміністрації навчального закладу пообіцяли вжити відповідних заходів.

Історія почалася ще два тижні тому. Тоді на стінах Академії з’явилися листівки, що засуджували явище сексизму і сексуальних домагань у стінах університету та вказували на конкретну людину — викладача факультету правничих наук Олексія Курінного. Тож акція 14 червня, організована студентським феміністичним об’єднанням FemSolution, мала стати продовженням цієї кампанії.

18893365_1533934633305491_4871500393556184901_n

Але, за словами студенток, коли вони підійшли в день акції до другого плацу Академії, то побачили групу молодиків, що агресивно чіплялися до людей і питали, чи не йдуть ті на акцію. Свої дії хлопці пояснювали тим, що прийшли боротися проти «ліваків та феміністок» і захистити викладача-патріота. Саму ж кампанію проти сексизму називали провокацією московських сил. Пізніше серед учасників контрзібрання впізнали представника партії «Свобода» Юрія Ноєвого та учасника нападу на демонстрацію 8 березня Артема Олійника. За таких умов, не бажаючи ризикувати безпекою учасниць, організаторки були змушені скасувати акцію.

«Коли я зі своїми знайомими підійшла до Могилянки, тут стояв натовп ультраправих. Вони не хотіли пускати моїх товаришів без студентських, хоча вони не охоронці і не мають права про це взагалі питати. Потім один із хлопців побачив на мені значок Amnesty International, почав кричати, що я лесбійка, і намагатися його зірвати. Мені довелося фізично відбиватися від нього, — розповідає Аня, студентка Могилянки, яка таки потрапила на місце проведення акції. — Потім ми зайшли на плац, вважаючи, що тут буде безпечно, але ці 20-30 людей зайшли за нами і почали розповідати, що ми псуємо традиційні цінності, недостойні громадяни цієї країни і що вони воюють в АТО проти фемінізму».

19059691_10154982734483978_7081719657590946714_n

Увечері цього ж дня Олексій Курінний подякував усім, хто прийшов його підтримати (як виявилося, за його ж особистим запрошенням), не допустивши проведення акції феміністок, і встиг відзначитися новими сексистськими коментарями у бік інших студенток. Але це лише посилило  реакцію громадськості. Інформація про ультраправих, які погрожують студентам Могилянки, отримала широкий розголос, а акція, повторно оголошена на наступний день, зібрала в рази більше людей, ніж очікувалося на початку, і привернула увагу центральних ЗМІ. З самим же Олексієм Курінним, як заявив колишній президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт, контракт на викладання продовжений не буде.

Головними вимогами другої акції стали недопустимість насильства на території університету — як із боку ультраправих, так і з боку викладачів, які вважають це просто залицянням, — створення реальних механізмів реагування адміністрації на факти сексуальних домагань і подолання культури сексизму в університеті. Щоб домогтися цього, від чинного президента Академії активістки FemSolution вимагали проведення освітніх лекцій для студентів і студенток, які входитимуть у програму навчального процесу, публічного визнання та широкого обговорення проблем сексизму в університеті та проведення спеціальних тренінгів для викладачів з метою протидії сексуальним домаганням.

Відвідали акцію і представники націоналістичних сил. Михайло Кублій, член організації «Студентська Свобода», пояснював, що жодного сексуального насильства в Академії не існує, а вчорашня акція була спрямована на захист честі викладача, що став жертвою провокації проросійських сил. Також він заперечував будь-які агресивні дії правих активістів, заявивши, що вони виключно «дарували квіти дівчатам». Чому серед учасників контрмітингу були люди, які вже брали участь у нападах на мирні демонстрації, Кублій не відповів.

Відмовляється бачити проблему і колишній президент академії Сергій Квіт. Визнаючи хамську поведінку викладача, саму ситуацію він, тим не менш, схильний пояснювати «протистоянням двох сил» і «політичною провокацією». Цю позицію зайняла й адміністрація НаУКМА, озвучивши її в офіційному прес-реліз. І хоча під час акції керівник відділу по роботі зі студентами Юрій Глигало  заявив про створення комісії для впровадження політики протидії сексуальним домаганням, куди зможуть увійти і студентки, до прописаних у прес-релізі функцій комісії зокрема входить обов’язок «з’ясувати обставини подій та підготувати рекомендації щодо порядку організації масових заходів в НаУКМА і доступу до цих заходів осіб, які не є членами спільноти НаУКМА». Таким чином, на думку активісток FemSolution, адміністрація ставить знак рівності між студентками та ультраправими радикалами, а також прагне використати ситуацію для впровадження додаткового контролю над студентами та студентками, обмежити доступ до Академії і знехтувати реальними причинами акції.

Не змогли студентки отримати відповідей і під час особистої зустрічі з Президентом Києво-Могилянської академії Андрієм Мелешевичем, що відбулася у вечері, 14 червня, як розповідають активістки Аня і Яна. Домагань у коментарях Олексія Курінного він не побачив, а у випадку виникнення проблем порадив звертатися у Комітет з етики (який, щоправда, відповідає за етику наукових робіт), до університетського психолога або йти в поліцію. Тож допоки конфлікт не вирішено, лишається чекати на нові акції, про проведення яких студентки вже оголосили.

IMG_8377 IMG_8378 IMG_8388 IMG_8392 IMG_8396 IMG_8399 IMG_8404 IMG_8415 IMG_8418 IMG_8424

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.