Переклала Юлія Овсюхно

Сотні войовничо налаштованих угорських правих зібралися в Будапешті, щоб заснувати політичний рух, який вони сподіваються висунути на парламентські вибори наступного року з програмою, яка містить відкритий расизм.

Основна опозиційна партія Угорщини, «Йоббік», відійшла від своїх ультраправих коренів і займає більш центристську позицію. Це створило простір для нових радикально правих ініціатив.

Три групи провели мітинг у передмісті Вечеша, який вони назвали «Розгортання прапора ультраправих». Хоча відвідуваність мітингу була обмежена, його лідери донесли свої ідеї до всієї країни через засоби масової інформації та планують взяти участь у виборах 2018 року.

Рух, який отримав назву «Сила та рішучість», виглядає більш радикальним, ніж будь-яка інша націлена на серйозну політичну роль організація з часів падіння комунізму. Учасники руху роблять відкрито расистські висловлювання проти лібералізму та імміграції.

Балаж Ласло, один із лідерів руху, розповів натовпу переважно одягнених в чорне м’язистих, татуйованих чоловіків, що Європа продемонструвала непродуману толерантність перед лицем небезпеки з боку нацменшин, які вже там мешкають, а також напливу мільйонів нових мігрантів. «Десятки мільйонів людей, що поповнюють ряди арабів, африканців і циган, не будуть демонструвати жодної толерантності після того, як усвідомлять силу, яку надає їм їхня демографічна значущість, — сказав він. — Наша етнічна спільнота повинна бути найголовнішою… рівності не існує».

Ще один лідер руху Жолт Тірітян використав нацистську ідеологію Lebensraum або життєвого простору, щоб зобразити жорстку картину сьогодення Європи: «Всесвітню історію творить і програє населення у боротьбі за життєвий простір і боротьбі за збереження свого життєвого простору, — сказав він. — Якщо хтось стверджує, що це не так, то він не при собі або бреше. З якого боку на це не подивишся, найсильніший завжди перемагає».

Він додав: «Я маю расову свідомість. Я пишаюсь тим, що я білий європеєць… І я залишаю за собою право відстоювати це».

Нагадуючи прем’єр-міністра Віктора Орбана, що часто виступав за ідеал неліберальної держави, він сказав: «Ми оголошуємо війну лібералізму. Ліберали — наш головний ворог, і ми зробимо все, щоб знищити їхні ідеали у нашому суспільстві… Ці люди втрачають свою національність, расову свідомість, а незабаром і свою статеву ідентичність. Таких людей треба примусити залишити наш життєвий простір».

Після виступу Тірітяна один із його прибічників підійшов до нього й попросив підписати нову копію книги Адольфа Гітлера Mein Kampf.

Джерело: The Guardian

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.