У п’ятницю, 27 жовтня о 19:00, в приміщенні Житнього ринку відбудеться відкриття виставки «Ринок». Виставка пройде в рамках «Київського Інтернаціоналу — Київської бієнале 2017». На відвідувачів відкриття чекає також презентація нового музичного проекту Анатолія Бєлова «Cybele» та виступи Георгія Бабанського та Ельдара Ганєєва.

Протягом десятиліть в радянській Україні головною відповіддю на дефіцит залишався базар, форма якого мало змінилася з дореволюційних часів. Великі криті ринки тут почали будувати в другій половині 1950-х, але справжній сплеск такого будівництва відбувся в 1960–80-х роках.

У Київському зональному експериментальному інституті, Інституті будівельних конструкцій, Промбудпроекті групи архітекторів та інженерів упродовж кінця 1950–85-х років розробили класифікацію типів висячих покриттів та генотипи їхніх форм, шляхом послідовного множення яких стало можливо перекривати необмежені площі (наприклад, архітектор Валентин Штолько, автор Житнього ринку, розробив проект перекриття континенту Південної Америки за допомогою тентових покриттів). У межах цієї програми було розроблено 52 проекти ринків, 22 з яких було збудовано: це, зокрема, Володимирський, Житній, Печерський, Залізничний ринки в Києві, ринки в Черкасах, Харкові, Рівному, Сумах, Івано-Франківську та багатьох інших містах.

Сьогодні ці споруди — невизнані законом пам’ятки пізнього модернізму, що часто зазнають нищівних реновацій. Мета проекту «Ринок» — привернути увагу до них як до нововиявлених пам’яток.

У центрі уваги виставки — її локація, київський Житній ринок, що існував на Подолі з часів Київської Русі, був епіцентром антибільшовицького Куренівського повстання у 1919 році. Крита споруда Житнього ринку була зведена у 1980 році і є унікальним зразком архітектури так званого інтернаціонального стилю.

Учасники та учасниці виставки досліджують історію Житнього ринку та його архітектури, а також розмірковують про контексти його існування у минулому, теперішньому і майбутньому.

Учасники/ці: Дана Косміна, Микита Кадан, Володимир Кузнєцов, Ксенія Гнилицька, Олександр Бурлака, Олексій Биков, Давид Чичкан (Україна), Сергій Шабохін (Білорусь).
Кураторка виставки — Ганна Циба, архітекторка — Дана Косміна.

Виставка працюватиме у години роботи Житнього ринку: з 7:00 – до 19:00. Вихідний — понеділок. 

Вхід вільний.

Київський Інтернаціонал — Київська бієнале 2017 проходитиме в Києві з 20 жовтня по 26 листопада. Програма тематичних подій присвячена розгляду політичних, соціальних, економічних та історичних обставин сучасної України, Європи та світу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.