Америка — виняткова країна, коли йдеться про зброю. Це одна з небагатьох держав, де право на носіння зброї захищене конституцією. Проте стосунки Америки зі зброєю унікальні ще і в іншому ключовому аспекті: серед розвинених країн США, без сумніву, мають найвищий рівень насильства — великою мірою через легкість доступу багатьох американців до вогнепальної зброї. Ці графіки та карти демонструють, як це насильство виглядає в порівнянні з рештою світу, через що воно стається і чому цю проблему так складно вирішити.

1) В Америці скоюють вшестеро більше вбивств вогнепальною зброєю, ніж у Канаді, і майже в 16 разів більше, ніж у Німеччині

1_gun_homicides_per_capita

Цей графік, складений з використанням даних ООН, які зібрав Саймон Роджерс для The Guardian, показує, що Америка з великим відривом обганяє інші розвинені країни у кількості вбивств із застосуванням вогнепальної зброї. Чому? Детальні огляди досліджень, які складає Дослідницький центр контролю за ушкодженнями Гарвардської школи охорони здоров’я, наводять на думку, що відповідь доволі проста: США вирізняються рівнем збройного насильства через те, що там набагато більше зброї, ніж в інших розвинених країнах.

2) Населення США становить 4,4% населення світу, але американці володіють майже половиною зброї, що перебуває у власності цивільних по всьому світу

2_guns_per_capita

3) З часу Сенді-Хук сталося більше 1600 масових стрілянин

mass_shootings_map

У грудні 2012 року озброєний чоловік увійшов до початкової школи Сенді-Хук у Ньютауні, Коннектикут, і вбив 20 дітей та шість дорослих, а потім застрелився сам. Відтоді сталося більше 1606 масових стрілянин, у яких загинули щонайменше 1829 людей, і ще 6447 були поранені — станом на лютий 2018 року.

Ці цифри взяті з Архіву збройного насильства, де розміщена база даних, у якій фіксуються масові стрілянини з 2013 року. Але оскільки не про всі стрілянини повідомляють, деяких із них може й не бути у базі даних, так само як і подробиць деяких подій.

Укладачі архіву використовують досить широке визначення «масової стрілянини»: до нього включають не лише стрілянини, в яких було вбито четверо або більше людей, а й ті, де в чотирьох або більше людей (без урахування самого стрільця) взагалі стріляли.

Навіть із таким широким визначенням варто відзначити, що масові стрілянини відповідають лише за невелику частку смертей від вогнепальної зброї в Америці, яких лише у 2014 році сталося більше 39 тисяч.

4) У середньому в Америці стається приблизно одна масова стрілянина щодня

4_mass_shooting_calendar

Після кожної масової стрілянини прихильники права на зброю часто кажуть, що після трагедії політичні дебати щодо контролю за обігом зброї піднімати недоречно. Наприклад, колишній губернатор Луїзіани Боббі Джиндал, переконаний захисник права на зброю, розкритикував колишнього президента Барака Обаму за «намагання заробити дешеві політичні бали», коли той заговорив про контроль за обігом зброї після масової стрілянини у Чарльстоні, Південна Кароліна.

Але якщо довести цей аргумент до логічного завершення, то, як відзначив Крістофер Інгрехем у Washington Post, правильний момент для обговорення контролю над зброєю може не настати ніколи. За більш широким визначенням масової стрілянини, в Америці в середньому трапляється по одній щодня. Тому якщо вимагати від законотворців, щоб вони  для обговорення контролю над зброєю дочекалися моменту, коли ніде не відбудеться масової стрілянини, можливо, їм доведеться чекати дуже довго.

5) У штатах з більшою кількістю зброї від неї гинуть більше людей

5_mother_jones_gun_deaths_by_state

Використавши дані з дослідження в Injury Prevention та дослідження Центрів з контролю та запобігання хвороб, Mother Jones склали графік, який показує, що в штатах із більшою кількістю зброї від неї гинуть набагато більше людей. І це не лише одне дослідження. «Великий масив емпіричних даних по США свідчить, що більша кількість зброї у громаді призводить до більшої кількості вбивств», — написав Девід Хеменвей, директор Гарвардського дослідницького центру з контролю над ушкодженнями, у книзі «Приватна зброя, громадське здоров’я».

Докладніше про це — в матеріалі Mother Jones «10 міфів на захист зброї — розвінчані».

6) Це не лише США: серед розвинених країн загалом більше смертей від вогнепальних поранень стається в тих країнах, де більше зброї

6_GUN_SCATTERPLOT_2x

7) В Америці особливо багато смертей від зброї, але не злочинності в цілому

7_CRIME_15_COUNTRIES_US

Одна справа, якби в США був вищий рівень злочинності, ніж в інших країнах, але наявні дані демонструють, що це не так. Згідно з даними Джеффрі Свонсона з Дюкського університету, Америка лідирує лише в рівні убивств, зокрема збройного насильства.

Як пояснив Vox Зак Бошам, Френклін Цімрінг та Гордон Хокінз із університету Берклі провели у 1999 році ключове дослідження, яке показало, що, на противагу старій загальноприйнятій думці, у США злочинність у цілому є не вищою, ніж в інших індустріальних країнах Заходу. Натомість у США, схоже, більше смертельного насильства — що значною мірою спричинено поширеністю зброї.

«Низка конкретних порівнянь кількості смертей внаслідок злочинів проти власності та нападів у Нью-Йорку та Лондоні показують, чим можна пояснити величезну різницю в ризику смерті, навіть якщо загальні тенденції однакові, — написали Цімрінг та Хокінз. — Вибір злочинів із застосуванням особистої сили та готовність і можливість застосовувати зброю в пограбуваннях роблять злочини проти власності в 54 рази смертельнішими у Нью-Йорку, ніж у Лондоні — попри те, що їхня кількість є приблизно однаковою».

Це багато в чому зрозуміло інтуїтивно. В усіх країнах люди вступають у суперечки та сварки з друзями, рідними та ровесниками. Але при цьому в США набагато більшою є імовірність, що хтось у ході суперечки розлютиться і зможе витягнути пістолет та когось убити.

8) У штатах із суворішими законами про обіг зброї стається менше смертей, пов’язаних зі зброєю

8_gun_control_vs_deaths

Коли економіст Річард Флорида порівняв показники смертності від вогнепальної зброї та інші соціальні індикатори, він виявив, що більша густота населення, підвищений стрес, більша кількість іммігрантів та психічних хвороб не корелюють з більшою кількістю смертей від зброї. Але одну промовисту кореляцію він побачив: у штатах із більш строгим законодавством про контроль над зброєю стається менше пов’язаних зі зброєю смертей. (Докладніше про це — в його праці «Географія смертей від зброї».)

Це підтверджує і ще одне дослідження: огляд 130 досліджень у 10 країнах, опублікований у 2016 році в Epidemiologic Reviews, виявив, що після впровадження нових законодавчих обмежень на володіння та купівлю зброї, як правило, зменшувалася кількість збройного насильства — переконливе свідчення того, що обмеження доступу до зброї може врятувати багато життів.

9) Тим не менш, кількість убивств із вогнепальної зброї (як і всіх убивств загалом) зменшилася за останні кілька десятиріч

9_firearm_homicide_deaths

Хороша новина в тому, що кількість убивств із вогнепальної зброї, як і вбивств та злочинів узагалі, зменшилася за останні два десятиріччя (хоча це могло і змінитися в 2015 та 2016 роках у зв’язку з нещодавнім сплеском убивств по країні).

Серед експертів з кримінального права досі точаться дебати щодо причин цього спаду злочинності — серед них називають масове ув’язнення, сильніший та кращий поліцейський нагляд і зменшення отруєнь свинцем від бензинових викидів. Проте одну теорію дослідники масово розвінчали, а саме ідею про те, що злочинність зупинила більша кількість зброї — насправді все може бути навпаки, якщо вірити дослідженню, яке підготував Дослідницький центр контролю над ушкодженнями Гарвардської школи охорони здоров’я.

10) Більшість смертей від вогнепальної зброї — самогубства

10_Firearm suicides versus homicides

Хоча політичні дебати в США частіше зосереджуються на жахливих масових стрілянинах і вбивствах, більшість пов’язаних із вогнепальною зброєю смертей у США — це самогубства. Як пояснив Vox Ділан Метьюс, це насправді один із найбільш переконливих аргументів на користь обмеження доступу до зброї: багато досліджень показують, що легший доступ до зброї значно збільшує ризик самогубства.

11) Штати, в яких зброї найбільше, фіксують найбільше самогубств

11_More guns, more suicides

12) Вогнепальна зброя дозволяє людям набагато простіше вкорочувати собі віку

13_fatal_suicide_attempts

Ймовірно, основною причиною, чому доступ до зброї настільки сильно сприяє самогубствам, є те, що вогнепальна зброя набагато більш смертоносна, ніж інші способи накласти на себе руки — скажімо, різання вен чи отрута.

Джил Гаркаві-Фрідмен, віце-президентка відділу досліджень в Американському фонді запобігання самогубствам, раніше пояснювала, що саме з цієї причини звуження доступу до зброї може бути таким важливим для запобігання самогубствам: навіть якщо просто ускладнити спробу самогубства чи зменшити ймовірність того, що вона призведе до смерті, це вже багато чого змінить.

«Час — це справді ключ до запобігання самогубству суїцидальної людини, — сказала Гаркаві-Фрідман. — По-перше, криза довго не триватиме, тож з часом все виглядатиме не настільки жахливим і безнадійним. По-друге, це створює шанс, що хтось надасть допомогу суїцидальній людині або що вона сама звернеться по допомогу. Ось чому обмеження доступу до летальних засобів є настільки дієвим».

Вона додала: «Якщо ми триматимемо засіб вчинення самогубства подалі від людини, коли вона про нього думає, то людина в цей момент не переключиться на інший засіб. Це не значить, що вона ніколи не вкоротить собі віку. Але в такий момент її мислення є дуже негнучким і фіксованим. Вона не скаже: “Ага, це не спрацює. Спробую інший спосіб”. Найчастіше люди не в змозі адаптувати своє мислення і не міняють методи».

13) Політика обмеження доступу до зброї зменшує кількість самогубств

13_firearm_suicides_australia.0

Коли країни обмежують доступ до зброї, у них відбувається падіння кількості самогубств з використанням вогнепальної зброї. Дані вище, взяті з дослідження австралійських учених, показують, що кількість самогубств різко зменшилася після того, як австралійський уряд запровадив програму обов’язкового викупу зброї, внаслідок якої кількість вогнепальної зброї у країні зменшилася приблизно на одну п’яту.

Австралійське дослідження виявило, що викуп 3,5 тисяч одиниць зброї на 100 тис. населення корелював із падінням убивств із вогнепальної зброї до 50% і з 74-відсотковим падінням кількості самогубств, вчинених із вогнепальної зброї. Як пояснив Ділан Метьюз, зменшення кількості вбивств не було статистично значимим (здебільшого тому, що кількість убивств в Австралії і так була дуже малою). Однак зменшення самогубств точно таким було — і результати виявились вражаючими.

Австралія — далеко не єдина країна з подібними результатами. Ізраїльські дослідники виявили, що кількість самогубств серед ізраїльських солдатів зменшилася на 40% після того, як військове керівництво заборонило їм забирати зброю додому на вихідні. Найбільш помітними зміни були у період вихідних.

З цих даних та досліджень можна зробити очевидний висновок: штати та країни можуть значно знизити кількість самогубств, обмеживши доступ до зброї.

14) У штатах, де зброї більше, при виконанні обов’язків гинуть більше поліцейських

14_Police are more likely to be killed

Враховуючи, що у штатах з більшою кількістю зброї відбувається більше вбивств, не надто дивує, що, як виявило дослідження в American Journal of Public Health, у штатах з більшою кількістю зброї більше поліцейських гинуть при виконанні службових обов’язків.

Дослідники оглянули федеральні дані про кількість вогнепальної зброї та вбивства офіцерів поліції по США за 15 років. Виявилося, що у штатах, де у приватних руках знаходиться більше зброї, жертвами вбивств стають більше поліцейських: кожні 10% збільшення кількості власників зброї корелюють з 10 вбитими офіцерами за 15-річний період, який вивчали дослідники.

Ці дані можуть допомогти пояснити, чому офіцери поліції в США вбивають більше людей, ніж поліцейські в інших розвинених країнах. Для американських поліціянтів більша кількість зброї та збройного насильства — навіть проти них самих — означає не лише те, що вони насправді стикнуться з більшою кількістю зброї та насильства, а й те, що вони можуть очікувати, що стикнуться з більшою кількістю зброї та летального насильства. Внаслідок цього вони з більшою імовірністю очікуватимуть та відчуватимуть загрозу, і в результаті з більшою ймовірністю застосують летальну силу.

15) Підтримка права власності на зброю різко зросла з початку 2000-х

15_gun_control_public_opinion

За останні два десятиліття думка американців змінилася: тоді як раніше вони переважно підтримували ідею контролю над зброєю, нині вони більше підтримують захист «права американців на володіння зброєю», згідно з опитуваннями Pew Research Center. Ця зміна сталася попри широке висвітлення у пресі масових стрілянин, таких як напад у школі Колумбайн та в початковій школі Сенді-Хук.

16) Резонансні напади у довгостроковій перспективі, схоже, не призводять до збільшення підтримки контролю над вогнепальною зброєю

16_gun_control_mass_shooting_support

Хоча масові стрілянини часто сприймаються як одні з найжахливіших актів збройного насильства, вони, схоже, мало впливають на громадську думку щодо права на зброю, як показують опитування Pew Research Center. Це допомагає пояснити, чому підтримка права на володіння зброєю серед американців зросла за останні кілька десятиліть, попри дедалі більшу кількість масових стрілянин у новинах.

17) Конкретні заходи з контролю над зброєю є досить популярними

17_guns_support

Хоча більшість американців кажуть, що прагнуть захищати право на володіння вогнепальною зброєю, значна частина також підтримує багато пропозицій щодо введення контролю над зброєю — наприклад, більш строгі біографічні перевірки, створення бази даних для відстеження продажу зброї і заборону на зброю штурмового типу, згідно з опитуваннями Pew Research Center.

Така суперечність не є унікальною для політики щодо зброї. Наприклад, хоча в минулому більшість американців казали, що їм не подобається Obamacare, більшість із них також стверджували, що конкретні заходи в законі про охорону здоров’я їм до вподоби. Американцям просто-напросто не подобаються деякі політичні ідеї, доки ви не внесете конкретику.

Для людей, котрі вірять емпіричним даним про те, що більше зброї — це більше насильства, ця суперечність є джерелом розчарувань. Американці в цілому підтримують кроки, які звужують доступ до зброї. Але коли хтось пропонує такі кроки, політики та лідери громадської думки часто перекручують їх, видаючи за спроби «відібрати у вас зброю». У результаті нічого не робиться, а смерті, яким можна було б запобігти, трапляються і далі.

Джерело: Vox

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.