31 травня генеральний директор ПрАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг» Парамжит Калон підписав указ про підняття заробітної плати співробітникам підприємства в середньому на 25% (у залежності від категорії). Рішення про збільшення фонду заробітної плати на 1,1 млрд. грн. було анонсоване за тиждень до того і стало результатом боротьби робітників та профспілкових організацій, що вже кілька місяців триває на підприємстві. Проте головна вимога профспілок — підняття зарплати до 1000 євро — так і не була виконана, а столичний суд постановив призупинити переговорний  процес.

Вимагати європейську платню на «Арселорі» почали ще у минулому році, а 27 березня відбулася конференція трудового колективу, на якій було офіційно висунуто вимогу підняти зарплату до 1000 євро (такою вона була у 2013 році) й розпочато процедуру оголошення страйку. Наступними етапами стала першотравнева демонстрація, на яку вийшли близько 400 робітників, та «тиждень охорони праці». Слідом за машиністами Укрзалізниці, які почали «італійський страйк», робітники «Арселор Міттал Кривий Ріг» також почали працювати, суворо дотримуючись усіх інструкцій.

Під тиском профспілок менеджмент АМКР був змушений піти на часткове задоволення вимог робітників, але водночас спробував повністю заблокувати подальші переговори. За поданням «Арселору» Окружний адміністративний суд м. Києва своїм рішенням призупинив процедуру переговорів щодо подальшого підвищення зарплат і фактично заборонив будь-кому вести їх до розгляду справи по суті. На думку представників профспілок, це може призвести до серйозного затягування переговорного процесу. Наступне засідання суду відбудеться вже завтра, тож профспілки сподіваються на перегляд цього рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.