Переклав Юрій Черната

Художники в Берліні, найважливішому світовому центрі виробництва сучасного мистецтва після Нью-Йорка, зіштовхуються з бідністю, крихітними пенсіями та 28-відсотковим гендерним розривом в оплаті праці, як показало опитування 1745 художників.

Середній розмір доходів від художньої діяльності становить лише 9600 євро на рік, а половина художників заробляє менше 5000 євро, як показало опитування. «Прихованим скандалом» цих цифр є те, що в той час як чоловіки заробляють у середньому 11 662 євро на рік, заробіток жінок становить лише 8390 євро, кажуть автори дослідження. Це означає, що гендерний розрив в оплаті праці становить 28% — вище, ніж середній розрив у 21% серед усіх професій.

Більшість художниць покладаються на інші джерела доходу, а для 80% художня робота є збитковим заняттям, виявило опитування. Лише 24% чоловіків та 19% жінок вдається заробляти собі на життя за рахунок свого мистецтва.

За результатами опитування, середня очікувана пенсія серед художників становить лише 357 євро, а більше половини розраховують на менш ніж 280 євро. Дев’ятьом з десяти художників у похилому віці загрожує бідність.

«Більшість цифр були очікуваними, але я був стурбований тим, наскільки низькою насправді є очікувана пенсія художників», — каже Херген Вьобкен, автор дослідження, проведеного Інститутом стратегічного розвитку у співпраці з Професійною асоціацію візуальних митців Берліна.

Майже третина жінок та 9% чоловіків заявили про досвід сексуальних домагань у професійному контексті, як виявило опитування. «Сексизм, на жаль, є звичною справою», — сказала одна з опитаних художниць. Це також відображається у кількості сольних виставок: у чоловіків їх у середньому на 22% більше. На цьогорічному Берлінському галерейному вікенді чоловіки були представлені на 40% більше, ніж жінки.

У Берліні проживає приблизно 8000 художників. Автори дослідження сподіваються, що їхні дані будуть використані під час прийняття рішень у місті та допоможуть розпочати дискусію про «нові форми участі в культурній політиці Берліна».

Джерело: The Art Newspaper

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.