Вже від сьогодні канабіс стане легальним для рекреаційного вживання в Канаді. Таким чином Канада стане другою після Уругваю країною в світі, де купівля та вживання конопель є повністю законними. Лише протягом першого дня дії закону по країні має відкритися більше ста спеціалізованих магазинів. При цьому правила купівлі, вирощування та споживання регулює кожен штат окремо. Це стосується, зокрема, мінімального віку, з якого дозволено купувати канабіс (від 18 до 21 років), правил домашнього вирощування та обмежень продажу приватними компаніями.

Нове законодавство стосується лише висушеного канабісу та конопляної олії. Інші продукти з вмістом канабісу, такі як напої, концентрати та солодощі, наразі лишаються під забороною. Очікується, що канадський парламент прийме закони стосовно їх легального виробництва та продажу вже наступного року, хоча конкретних планів та дат поки ніхто не озвучував. Тим не менш, є підстави вважати, що цей крок канадського уряду може сприяти змінам у світовій наркополітиці.

Канабіс у Канаді заборонили ще у 1923 році. Хоча в 1972 році Королівська комісія рекомендувала його декриміналізувати, перші зрушення в цьому напрямку почалися лише на початку ХХІ століття. У 2000 році Апеляційний суд Онтаріо постановив, що повна заборона вживання канабісу порушує конституційні права тих, хто застосовує його в медичних цілях. Позивачем у справі був Теренс Паркер, який (досить успішно) використовував маріхуану, щоб полегшувати свої епілептичні напади. Це судове рішення стало початком процесу легалізації канабісу, який зайняв вісімнадцять років.

У 2001 році федеральний уряд вніс Положення щодо марихуани для медичного доступу — перші закони, які регулювали легальне вживання канабісу. Медичним споживачам тепер було дозволено вирощувати рослини для власних потреб або купувати коноплі від ліцензованих виробників. Два прем’єр-міністри від Ліберальної партії, Жан Кретьєн та Пол Мартін, робили спроби декриміналізувати зберігання невеликих обсягів марихуани, але обом завадили: першому — тиск з боку Управління боротьби з наркотиками США, другому — федеральні вибори 2004 року, в результаті яких його партія втратила більшість.

У середині 2000-х політична воля щодо лібералізації наркополітики в Канаді зникла. У 2006 році новообраний прем’єр-міністр від консерваторів Стівен Гарпер збільшив кримінальні покарання за зберігання та торгівлю марихуаною. Проте громадський консенсус і далі схилявся в бік необхідності змін у наркозаконодавстві. І вже у 2015 році на виборах переміг Джастін Трюдо, одним із пунктів програми якого була легалізація канабісу. Перший строк Трюдо добігає кінця, і легальний канабіс — одна з небагатьох значних ініціатив, котрі його уряд спромігся втілити в життя.

Проте є й ті, хто критикує реформу, вважаючи, що нові законодавчі норми можуть призвести до небажаних наслідків. «Ми легалізуємо індустрію, але криміналізуємо багато аспектів, пов’язаних із вживанням канабісу, — стверджує Ебі Дешман із Канадської асоціації громадянських свобод. — Небезпека в тому, що люди думатимуть, що споживають законну речовину, і використовуватимуть її в способи, які здаються невинними, але можуть потягнути за собою кримінальне переслідування».

Також уряд не відреагував на заклики оголосити амністію засудженим за порушення, які нове законодавство більше не вважає злочином: з 2015 року більше 15 тисяч людей постали перед судом за обвинуваченнями, пов’язаними з марихуаною. Дослідження показують, що канадська система кримінального правосуддя непропорційно б’є по темношкірому та корінному населенню, і ця нерівність може зберегтися й після легалізації.

Також за новими правилами вводяться покарання для тих, кого впіймають із більше ніж 5 нанограмами ТГК (психоактивний компонент марихуани) в крові. Критики вважають, що цей ліміт не підкріплений науковими даними, і попереджають, що споживачі медичної марихуани, в крові яких натуральний вміст ТГК підвищується, можуть серйозно постраждати через цю норму.

Проте попри критику, легалізація канабісу в Канаді — безпрецедентна за масштабом подія, і канадський досвід, скоріше за все, матиме величезний вплив на наркополітику у світі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.