У лабораторіях Університету Джонса Гопкінса успішно виростили з нуля тканину людської сітківки. Це може допомогти з розробкою нових методів лікування хвороб очей.

Вирощені в лабораторії клітини сітківки поки не планують використовувати для трансплантацій. Натомість з їхньою допомогою дослідники хочуть краще зрозуміти принцип роботи колбочок — клітин, які в людському оці відповідають за розпізнавання кольорів.

Зі стовбурових клітин учені виростили у чашці Петрі так звані сітківочні органоїди. Це позбавило їх необхідності вивчати людей вживу, натомість давши змогу спостерігати за моделями, які функціонують так само. Оскільки процес вирощування органоїдів триває стільки ж, скільки й розвиток людського плоду, будь-яка помилка затримала б роботу дослідницької команди майже на рік.

У процесі росту першими з’явилися клітини, які розпізнають блакитний колір, після них — детектори червоного, а потім зеленого. Виявилося, що спеціалізацію клітин за кольорами регулює один із гормонів щитовидної залози. Припускають, що на ранніх етапах розвитку сітківки рівень цього гормону є низьким, тож у цей час утворюються блакитні клітини. Потім рівень зростає і замість блакитних починають утворюватися червоні та зелені клітини. Як наслідок, діти з низьким рівнем цього гормону можуть бути більш схильними до кольорової сліпоти.

Своїм дослідженням учені довели можливість створення за допомогою модифікації генів лише блакитних або лише червоних та зелених клітин. В подальшому ці знахідки можуть допомогти лікувати макулодистрофію — основну причину втрати зору.

За матеріалами Digital Trends

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.