Сьогодні 790 мільйонів людей — 11% населення світу — не мають доступу до чистої води. Два роки тому неприбуткова організація XPrize оголосила конкурс на винахід екологічного та доступного способу забезпечити питною водою тих, хто не може її собі дозволити зараз.

Нарешті з близько сотні заявок XPrize відібрали винахідницькі команди, які змогли розробити максимально компактні пристрої, здатні стабільно виділяти з атмосфери 2000 літрів води на день менш ніж за 2 центи за літр, повністю використовуючи енергію з поновлюваних джерел.

Перемогу здобула команда Skywater/Skysource Alliance із Каліфорнії. Їхній пристрій симулює температуру, за якої утворюється роса, отримує воду і потім її очищає, витрачаючи мінімум енергії. Лідер проекту Девід Гертц розповів XPrize, що метою їхньої команди було змінити те, як світ ставиться до води. «Ми вважаємо, що вода — це фундаментальне право людини, і доступ до неї має бути децентралізованим, достатнім та демократичним».

Представниця XPrize Зенія Тата сподівається, що конкурс допоможе привернути увагу до теми і залучити інвесторів. Це дасть змогу деяким із винахідницьких команд, котрі брали участь у конкурсі, отримати більше часу та ресурсів на удосконалення своїх пристроїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.