Європарламент занепокоєний дедалі більшою нормалізацією фашизму, расизму та ксенофобії і закликає країн-членів ЄС заборонити неонацистські групи.

Резолюція, за яку проголосували 355 депутатів Європарламенту, засуджує бездіяльність урядів, яка призвела до нинішнього сплеску ксенофобії в Європі. У тексті згаданий теракт Андерса Брейвіка у 2011 році, внаслідок якого загинуло 77 людей, вбивство депутатки британського парламенту Джо Кокс у 2016 році, нещодавній напад ультраправих на італійську депутатку Європарламенту Елеонору Форенца та інші інциденти в Польщі, Греції, Італії, Франції, Іспанії, Латвії та скандинавських країнах.

Депутати Європарламенту вважають, що однією з причин зростання кількості нападів є безкарність ультраправих груп у деяких країнах-членах. Для розслідування таких злочинів вони пропонують створювати спеціальні поліцейські підрозділи.

Європарламент також висловив занепокоєння свідченнями про зв’язки політичних лідерів, партій та органів правопорядку з неонацистами в деяких із країн-членів. Депутати закликали відкрито засуджувати злочини на ґрунті ненависті, мову ненависті та ксенофобні заяви з боку політиків і чиновників, котрі підживлюють ненависть у суспільстві.

Депутати вимагають, щоб футбольні клуби та асоціації протидіяли злету расизму та ксенофобії на стадіонах, не лише караючи його прояви, а й організовуючи спільно зі школами та громадськими організаціями освітні заходи для молодих фанатів. Країнам ЄС також рекомендують запровадити «програми виходу» для допомоги тим, хто хоче покинути неофашистські або неонацистські угруповання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.